Meteen naar de inhoud

Bewustwording

Is een groeiproces…….groeiproces…..Én een keuze

Bij bewustwording en groei ga je het proces aan om veel meer informatie over jezelf en wat je kunt boven water te krijgen. In ons onderbewuste en in onze ziel zit veel meer informatie opgesloten dan dat wij gebruiken. Als je wilt en je in jezelf kunt verdiepen, kun je jouw eigen bron raadplegen en alle informatie naar boven laten komen. Je gaat bij jezelf te raden.

Meestal groeien en veranderen we doordat we geconfronteerd worden met een probleem. Om een probleem te tackelen en te overwinnen verzamel je informatie om je in de juiste positie te brengen. Door het ontbreken van die informatie ben je in deze situatie terecht gekomen en met het winnen van de informatie overwin je het probleem ook. De informatie die we kennen van onszelf is te vergelijken met een ijsberg. voor de omgeving is alleen het topje van de ijsberg dat boven water uitsteekt te zien. Deze kleine hoeveelheid informatie laten we zien. De meeste informatie over onszelf zit onder water en gebruiken we niet of laten we niet zien.

Wat maakt dat wij alle informatie die in ons ter beschikking staat niet geheel gebruiken?

Als je dit van een neutraal standpunt bekijkt is het eigenlijk heel vreemd. We gebruiken maar een deel van de informatie die we eigenlijk kennen. Deze informatiestroom en energie wordt dus voor een deel geblokkeerd. Dit doen we door bepaalde ervaringen, gedachten of emoties waarin we onszelf blokkeren en belemmeren. Maar vanaf een neutraal standpunt gezien, is dit een verspilling van energie! Als je die blokkades kunt verwijderen, kun je veel eenvoudiger je doelen bereiken en leven.

Gedrag, patronen en gewoontes zijn ingesleten herhalingen die blokkades en belemmeringen in stand houden. Door je in jezelf te verdiepen en bewust te worden kun je dit dus ook veranderen. Het komt in de simpelste vorm neer op verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven.

Leerfases en bewustwording

Bewustwording en zelfontwikkeling werkt met een aantal stadia die je doorloopt om jezelf te veranderen:

 • Onbewust – Onbekwaamangst
  In deze stap houdt je je niet bezig met de zin van het leven. Het leven komt, zoals het komt en er is geen bewustheid van invloed hierop. Je ontwikkelt je volgens maatschappelijke protocollen en gewoontes, zonder verbanden of diepere betekenissen. Je bent je niet bewust van jouw mogelijkheden om invloed uit te oefenen of je dagelijkse situaties en leven. Jouw talenten en informatie is voorhanden, maar je bent je er niet bewust van dat je het ook mag inzetten. Onwetend leef je eigenlijk in het donker.
 • Bewust – Onbekwaam
  Je ontdekt dat je in het donker leeft en dat er zoveel meer is dat bij het leven hoort. Deze ontdekking geeft tegelijk een gevoel van onbekwaamheid en onmachtig om hier iets mee te doen. Je krijgt in deze fase inzicht in wat er mogelijk is, maar je kunt nog niet in actie komen of verandering. Je gaat levensthema’s ontdekken, leert dat je hiervan kunt groeien en leren. Tegelijk voel je je vaak slachtoffer door anderen en kunt nog niet de eigen verantwoordelijkheid nemen.
 • Bewust – Bekwaam
  Het leven is meer dan het dagelijkse leven zelf, is je nu duidelijk. Je bent je bewust van je vermogens om je eigen leven te creëren. Je kent jouw levensthema’s en kent de middelen om hier doorheen te werken. Je krijgt meer begrip voor anderen in hun levenssituatie en er is ruimte voor bewustzijnsgroei. Verander de zaken in je leven waar je niet meer mee resoneert en kies het pad dat bij je past. Leef volgens je eigen pad en leef jezelf.
 • Onbewust – Bekwaam
  Het levensproces is veel meer dan het uitzitten van je tijd, dat is je inmiddels duidelijk. Je kent jezelf beter, durft te kijken naar je eigen processen en groeipunten. In deze fase kom je ook echt in actie om jouw levensthema’s aan te pakken en je te ontwikkelen. Je past alle manieren toe die je inmiddels kent om te groeien en ontwikkelen. Bij je ontwikkeling zie je inmiddels ook dat het dagelijkse leven, gebeurtenissen en anderen als spiegels zijn en neemt de verantwoordelijkheid voor je eigen leven.

Leef je in de eerste fase dan zul je deze website waarschijnlijk niet eens vinden of geen verbinding hebben met de tekst. In fase ga je op zoek naar bewustwording omdat je beseft dat je het nog niet gebruikt en vindt je ons. Als je bewust bekwaam bent dan zet je bewustwording in op bewuste momenten, je kent het kunt het, maar je moet er nog over nadenken om het in te zetten. Ben je onbewust bekwaam dan heb je het geleerd hebt, het is een automatisme geworden.
In welke ontwikkelingsfase je ook bevindt, wij kunnen hulp bieden. Wij zijn namelijk zelf ook bewust van onze ontwikkeling en ontwikkelingsfase waar we in zitten en kunnen je hulp bieden uit onze enorme rugzak van ervaringen. Niets zo fijn als hulpbronnen die je kunnen helpen met hetgeen waar jij iets mee wilt. Bewust worden, groeien, veranderen.

Je kunt over ontwikkelen en bewustwording ook heel veel leren in onze opleiding 4e generatie NLP Practitioner.