Meteen naar de inhoud

Meditatie

Er is een onderscheid tussen de “techniek” en de “meditatieve ervaring” die je kunt hebben als je mediteert. Meditatietechnieken zijn gericht op het stopzetten van het “wervelen van de geest”.

Meditatie is een methode die wij veel in onze consulten en trainingen gebruiken. Daarbij kiezen we voor allerlei verschillende vormen. Er is namelijk niet één manier om te mediteren. Met meditatie kun je op een serene, eenvoudige en ontspannen manier dieper in jezelf komen en contact maken met je gevoel. Bovendien leert het je stil te staan bij jezelf en in het moment te komen. Je moet stilzitten en bij jezelf naar binnen kijken.

Als je jezelf eens door de dag heen observeert, zul je al gauw tot de ontdekking komen dat je almaar blijft denken. Je ziet iets, hoort of ruikt iets, er komt iets in je op. En met dat gegeven gaat je geest op de loop: de ene gedachte roept de andere op en voor je het weet ben je mijlen ver weg. Totdat er een nieuwe prikkel komt en dan begint het hele verhaal weer van voren af aan. Als je geest eenmaal tot rust is gebracht, even pauze heeft genomen, is er plaats voor iets totaal anders.

Veel mensen vereenzelvigen meditatie met iets religieus. Dat hoeft het helemaal niet zo te zijn. Het kan ook simpelweg een rustpunt zijn in je gang van elke dag.

Je wilt gaan mediteren, maar je zou niet weten hoe je het zou moeten aanpakken? Deze tekst van Franz Kafka, een mooie tekst, die aardig weergeeft wat de sfeer is waarin je het beste kunt mediteren.

You need not do anything
Remain sitting at your table and listen
You need not even listen
Just wait
Just be quit and still and the world will offer itself to you to be unmasked
It has no choice
It will roll in ecstasy at your feet.

Mediteer nu zelf

Spreek de onderstaande aanwijzingen bijvoorbeeld in op je telefoon en ga dan over tot mediteren. Luister naar je eigen aanwijzingen en geef je over aan dit moment dat jij voor jezelf neemt.

 • Zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden en zoek een stil plekje op.
  Een plek die schoon is, warm genoeg, maar niet benauwd, met frisse lucht.
 • Ga rustig zitten, op een kussLiefde terug Einstein-energeticaen, een bankje of op een stoel met rechte leuning (zorg voor steun voor je voeten) en ontspan je.
 • Loop je spieren eens na, vooral die in je nek en schouders en kijk of je ze los kunt laten.
  Probeer echt op je zitbeentjes te zitten en zorg voor een rechte, maar niet overspannen rug.
  Trek je kin iets in, zodat je kruin zich in één lijn met je ruggengraat en min of meer recht boven je stuitbeentje bevindt.
 • Ga dan, terwijl je zo zit, met je aandacht naar de beweging van je adem in je neus, je borst, je buik.
  En ben je ervan bewust waar je mee bezig bent. Meer niet. Probeer zonder enige verwachting te zijn.
 • Komen er gedachten op, laat ze maar komen. Ze komen toch, dus je kunt beter maar niet proberen ze tegen te houden.
  Alleen: laat ze ook weer gaan.
  Laat ze los en ze vervliegen weer, zonder dat je geest zich er verder mee gaat bemoeien.
 • Misschien ervaar je na verloop van tijd, als je een tijdje zo hebt gezeten dat er ruimten tussen je gedachten komen, die natuurlijk en vredig voelen.
  Misschien duurt het even, een paar weken, maar wordt niet ongeduldig. Het komt!
 • Langzaamaan zullen deze gedachteloze perioden langer worden en er gaat ruimte ontstaan voor iets totaal anders.
  Iets dat je misschien heel vertrouwd voorkomt, waarin je het gevoel hebt thuis te komen.
  Een gevoel van vrede, rust, ruimte… Misschien voelt het voor jou anders. Ervaar het zelf.

Lees ook eens het boek van de Dalai Lama: “De kunst van het geluk”.

Leren mediteren?

We kunnen je hierbij helpen in onze consulten of trainingen. Onder begeleiding ga je dan ervaren hoe meditatie voor jou voelt en hoor en zie je hoe je het zelf kunt doen. Neem eventueel contact met ons op om te zien hoe wij aan jouw meditatiewensen gehoor kunnen geven.