Meteen naar de inhoud

EMDR

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Eindelijke een oplossing voor jou met EMDR?

Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een groot deel van de getroffenen ‘verwerkt’ deze ervaringen op eigen kracht. Soms ontwikkelen zich (psychische) klachten.

Deze therapie is voor jou geschikt als je gemotiveerd bent om aan jezelf te werken en te groeien. Daarbij gaat het niet alleen om het verkrijgen van inzicht, maar ook om het doorbreken van het gedrag dat je nu belemmert te zijn wie je wilt zijn.

 

Klachten die EMDR kan aanpakken

Het kan gaan om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Men spreekt dan meestal van een ‘posttraumatische stress-stoornis’ (PTSS). Ook kan het zijn dat je irreëel angstig bent of jezelf tegenhoudt in allerlei stappen, keuzes en beslissingen.

Voor wie is EMDR?

Deze therapie is geschikt voor iedereen die gemotiveerd is aan zichzelf te werken en voor wie weet dat hij wil groeien. Het gaat niet alleen om het verkrijgen van inzicht, maar ook om het doorbreken van het gedrag dat je nu belemmert te zijn wie je wilt zijn. Dat betekent dat je af en toe een risico moet nemen zodat je met nieuwe en andere mogelijkheden, zoals EMDR, kunt experimenteren en tot oplossingen kan komen.

EMDR is ook bedoeld voor de behandeling van mensen met bijvoorbeeld PTSS en andere traumagerelateerde angstklachten. Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis, waarbij het denken eraan nog steeds een emotionele reactie oproept.

Hoe werkt EMDR?

We gaan aan de slag met een gebeurtenis waaraan jij hetgeen hebt gekoppeld waar je vanaf wilt. Denk bijvoorbeeld aan faalangst en daarbij nemen we een gebeurtenis waarin je faalangst ervaarde. Het oproepen van de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens is een manier om informatie uit je hersenen op te roepen.
Daarna wordt een verwerkingsproces gestart. Dit gebeurt door de gebeurtenis steeds weer door je te laten oproepen en daarbij afleidende informatie te introduceren. Die afleidende informatie of stimulus is bijvoorbeeld geluid op een koptelefoon of het volgen van een vinger van de therapeut.
De combinatie van de informatie van de gebeurtenis en de afleidende informatie geeft zoveel te verwerken voor de hersenen dat het natuurlijke verwerkingssysteem in werking gaat. Daardoor nemen de levendigheid en naarheid van de gebeurtenis af om alle informatie te kunnen verwerken. Van dit natuurlijke proces maken we gebruik in de procedure van EMDR. Langzaam zal zo jouw (faal)angst afnemen en zul je anders met dezelfde prikkels omgaan.