Bacteriën en virussen zijn bekende veroorzakers van ziekte. Daarnaast kunnen we ook ziek worden door een parasiet. De meeste van deze parasieten kunnen we inmiddels bestrijden. Maar daarnaast is het verstandig oplettend te zijn voor ziekte door parasieten.
Door middel van healing kunnen problemen, ziekte en klachten door een parasiet worden aangepakt. Via zijn sjamanistische extra zintuigen kan Adrie de parasieten eventueel uit je immuunsysteem verwijderen en je darmkanaal reinigen.
Drie parasieten waarvan incidenteel besmetting wordt geconstateerd:
Parasiet: Trichinella spiralis
Door ons controlesysteem voor de productie van vlees is deze parasiet niet meer in Nederland te vinden. In het buitenland kan besmetting door het ontbreken van een adequaat controlesysteem wel plaatsvinden (bijvoorbeeld in Oost Europa komt deze besmetting veel voor). De parasiet kan voorkomen in rauw of slecht verhit varkens-, paardenvlees of wild zwijn. Ook invriezen kan dodelijk zijn voor de parasiet, maar er zijn soorten die dit kunnen overleven. De parasiet wordt tegenwoordig altijd in het buitenland opgelopen.
De larve van deze parasiet verplaatst zich door het lichaam en kapselt zich graag in op de spieren. Ongeveer twee weken na besmetting krijgt men buikpijn en diarree. Na verloop van tijd krijgt met oedeem, jeuk, koorts en op langere termijn chronische spierpijn. De hoeveelheid parasieten in het lichaam bepaald de ernst van de ziekte: symptoomloos tot dodelijk (zeer zeldzaam).
Parasiet: Vossenlintworm (Echinococcus multicularis)
Besmetting van deze parasiet kan bijvoorbeeld plaatsvinden bij het plukken en eten van wilde bramen. Er is een klein risico voor besmetting, omdat de parasiet nauwelijks in Nederland voorkomt. Het beestje is vooral te vinden in Centraal Europa (met name Zwitserland en Zuid Duitsland). De parasiet huist zich in de dunne darm van vossen en eventueel ook bij honden of katten. De parasiet komt via de ontlasting in de natuur terecht en kan op fruit terechtkomen, zoals bosvruchten, paddenstoelen en fruit in bijvoorbeeld bossen. Aanwezigheid van de parasiet is wel eens geconstateerd in Groningen en Zuid-Limburg. Bij bosvruchten en wild uit deze regio’s moet dus enige voorzichtigheid in acht worden genomen. Wassen van het voedsel vermindert het risico, koken neemt het risico op besmetting geheel weg.
De kans op besmetting is klein, maar de gevolgen zijn zeer ernstig. Na besmetting duurt het een aantal jaren voordat verschijnselen zich tonen. Weinig opvallende symptomen als buikpijn, kortademigheid of geelzucht verraden nog niet de ernstige aantasting van de lever (alveolaire echinococose). Bij het uiten van de verschijnselen van deze ziekte is er zo’n vergevorderd stadium bereikt, dat de ziekte niet meer te behandelen is.
Parasiet: Toxoplasma gondii
Deze parasiet veroorzaakt een infectieziekte (toxoplasmose). De parasiet komt voor in rauw vlees, rauwe groenten en in ontlasting van katten. In principe wordt je van een besmetting goed ziek en daarna ben je immuun voor verdere besmetting en ziek worden. De ziekte kan enkele weken of maanden aanhouden. Gevaarlijke situaties kunnen ontstaan voor ongeboren kinderen die via de zwangere moeder een infectie oplopen. Besmetting kan ernstige gevolgen hebben voor de baby.
Na besmetting kunt u te maken heeft met vage klachten van moeheid, lustloosheid, opgezwollen klieren, lichte koorts en huiduitslag. Maar besmetting kan ook onopgemerkt blijven. Als je zwanger bent is het dus aan te raden taken als het verschonen van de kattenbak of werken in de tuin aan een ander over te laten of gebruik te maken van handschoenen. Daarnaast is het altijd belangrijk vlees en groente voldoende te verhitten. Invriezen verminderd het risico, maar neemt het niet weg.